Vanliga frågor
Gränna Museum
Hitta hit
Grenna Museum är en del av Grenna Kulturgård som ligger centralt i Gränna intill torget. Adressen är Brahegatan 38.
Museet kan nås via tre olika entréer: från Brahegatan, från parkeringen på torget och från Bergsgatan där även biblioteket har sin entré.
Parkering
Närmaste parkering finns på torget norr om museet. Platserna är avgiftsfria, men har tidsbegränsning. Observera att torget lutar och är belagt med kullersten.
Bussparkering
Parkering för bussar finns nere i Gränna hamn. Därifrån tar det ca 15 minuter att promenera upp till museet. Förutsatt att hänsyn visas gentemot lokal linjetrafik är det möjligt att stanna till vid busshållplatsen Braheparken utanför museet för att släppa av och hämta upp gruppen.
Buss
Närmaste busshållplats heter Gränna Braheparken. Dit kan du komma med buss 120 (från Tranås), 121 och 122 (från Jönköping).
Bokning
Bokning av visning, kulturvandring, föreläsning och stadsvandring görs via telefon eller e-post. Bokningsbekräftelse skickas via e-post till kontaktperson för gruppen. Om du inte mottagit någon bokningsbekräftelse ber vi dig att återkomma så snart som möjligt.
Avbokning och ändring av bokning
Avbokning ska ske senast tre dagar innan bokad aktivitet. Om avbokning inte skett innan aktivitetens starttid faktureras kostnaden för aktiviteten.
Meddela eventuella förändringar av bokningen så snart som möjligt.
Vid ankomst
Ansvarig för gruppen anmäler gruppen i receptionen vid ankomst.
I anslutning till receptionen finns ett kapprum med förvaringsskåp och toaletter. Stora väskor och ryggsäckar får på grund av säkerhetsskäl inte tas med in i utställningen. Utställningen är i två våningar, tillgång till hiss finns. Assistanshundar är välkomna i lokalerna.
Om gruppen blir försenad: kontakta oss snarast möjligt. Var medvetna om att andra grupper kan ha bokat visning efter er och att den grupp som anlänt på sin utsatta tid ges företräde.
Under visning
Under pågående visning är vi tacksamma om mobiltelefoner är avstängda och att ni inte fotograferar eller filmar så länge aktiviteten pågår.
Entréavgifter
Entrépriset per person är detsamma för enskilda besökare som för grupper. Här hittar du våra aktuella entréavgifter.
Följande personer har fri entré:
- Reseledare
- Busschaufförer
- Pedagoger
- Personliga assistenter/ledsagare
- Elever inom Jönköpings kommun (årskurs F–9) som besöker museet tillsammans med sin klass.
Skolor
Du som lärare ansvarar för gruppen under hela besöket. Gå alltid tillsammans med dina elever. Använd gärna våra pedagogiska arbetsblad.
Respektera andra besökare. Flera grupper kan vara på besök samtidigt i huset så tänk på att hålla ljudvolymen nere.
I utställningarna
Tänk på att konstverk och föremål inte får vidröras.
Om ni vill fotografera, tänk då på att bilderna inte får användas för publicering, utan enbart för privat bruk. Blixt får inte användas eftersom den skadar föremålen genom sin ljusstyrka.
Mat, godis, dricka och glass får inte tas med in i utställningarna.
Tillgänglighet
Utställningen i Polarcenter är uppdelad på två våningar som kan nås med hiss.
I anslutning till receptionen finns ett kapprum och förvaringsskåp. Här finns även toaletter, varav en är en handikapptoalett. Skötrum finns en trappa upp utanför Gränna bibliotek.
För att undvika trappor kan man parkera på torget och gå in via entrén där. Observera dock att torget lutar och är kullerstensbelagt. Ett annat alternativ är att stanna till tillfälligt på Bergsgatan och gå in genom den entrén. Därifrån tar man hissen ner en våning till museet.
I Franckska gården, där vi har våra lokalhistoriska utställningar, finns det ramper för att ta sig över höga trösklar med till exempel rullstol. Däremot är själva byggnaden ganska trång och rummen är små. Detta beror på att byggnaden är från 1600-talet.
Röttle by
Hitta hit
Röttle by ligger ca 3 kilometer söder om Gränna. Kommer du norrifrån från Gränna på Skiftesvägen ligger parkeringen på höger sida av vägen. Kommer du från motorvägen och svänger ner mot Rötte tar du höger i den lilla rondellen när man kommer fram till Röttle. Sedan ligger parkeringen på vänster sida.
Parkering
Parkera på grusparkeringen vid Skiftesvägen. Därifrån går en trappa och stig ner till Röttle hamn. Från parkeringen är det en promenad på 5–10 minuter bort till Rasmus kvarn. Kulturvandringen utgår ifrån denna parkering.
Bokning
Bokning av visning, kulturvandring, föreläsning och stadsvandring görs via telefon eller e-post. Bokningsbekräftelse skickas via e-post till kontaktperson för gruppen. Om du inte mottagit någon bokningsbekräftelse ber vi dig att återkomma så snart som möjligt.
Avbokning och ändring av bokning
Avbokning skall ske senast 1 dag innan besöket. Om avbokning inte skett 24 timmar innan aktivitetens starttid faktureras kostnaden för aktiviteten. Vid helg ska avbokning ske senast 72 timmar innan aktivitetens starttid.
Meddela eventuella förändringar av bokningen så snart som möjligt.
Skolor
Du som lärare ansvarar för gruppen under hela besöket. Gå alltid tillsammans med dina elever.
Tillgänglighet
Varken kulturstigen eller Rasmus kvarn är anpassad efter den som har svårt att ta sig fram. Vandringen går på en kuperad stig där vissa trappor förekommer. Vid kvarnen finns det ingen rullstolsramp och det finns en del, ibland branta, trappor. I övrigt är vägarna asfalterade eller grusbelagda, så det går ändå jättebra att besöka byn på egen hand.
Grännaberget
Hitta hit
Med bil: Sväng av från E4:an mot Gränna (avfart 104) och kör mot Tranås i rondellen. Kör förbi påfarten mot E4:n och ta sedan första vänster. Fortsätt på den lilla vägen förbi bland annat en ridskola. Sväng till vänster genom tunneln under motorvägen. Fortsätt en bit på vägen tills du kommer fram till parkeringen.
Till fots: Från Södra parken i Gränna finns det en trappa som leder upp på berget. Då kommer du direkt till friluftsmuseet och Kaffestugan.
Parkering
Parkeringen ligger ca 250 meters promenad från friluftsmuseet och Kaffestugan. För rörelsehindrade är det möjligt att fortsätta köra hela vägen fram och parkera strax intill Kaffestugan.
Kaffestugan
I anslutning till friluftsmuseet ligger Kaffestugan där de serverar fika och mackor. Friluftsmuseet är tillgängligt för besök året om, men stugorna är öppna under Kaffestugans öppettider. De brukar ha öppet från maj till augusti. Se deras hemsida för detaljerad information.
Tillgänglighet
Vissa av byggnaderna kräver att man korsar en gräsmatta för att komma nära. Det finns alltså inga ordentliga gångar mellan dem. Inuti stugorna är det trångt och det kan förekomma höga trösklar.